relatieverslaving
Claudia Krumme

Claudia Krumme

Weet jij wat de eerste fase van het doorbreken van relatieverslaving is?

Vrijdag 13 Maart is het weer zover. Dan bespreek ik de 15 fasen van herstel van relatieverslaving en codependentie tijdens de live workshop in Amsterdam Zuid-Oost. Helaas heb ik nog maar 3 plekken voor deze middag maar niet getreurd want in dit artikel bespreek ik de “Eerste fase” met je.

Er zijn dus 15 fasen die je doorloopt wanneer je afscheid wilt nemen van ongezonde relaties, en relaties wilt aantrekken die vreugde en liefde brengen. Het is goed om je te realiseren dat de eerste fase net zo goed de laatste fase kan zijn. Ze hoeven niet in een bepaalde volgorde plaats te vinden, maar worden door elkaar heen bewandeld. De één zal beginnen met afscheid nemen van een verslavende relatie, omdat dat op die manier gebeurt, omdat een relatie overgaat. Bij een ander zal dat de laatste fase zijn en het resultaat van de eerder genomen stappen. Dat is niet zo relevant. Tenzij jij of je kinderen in gevaar verkeren, is het van belang te starten met de eerste stap.

Fase 1: Afscheid nemen van relaties en relatiepatronen die pijn doen en omarmen van gezonde relaties en relatiepatronen.

Of je dit nu aan het begin of aan het einde doet, dat maakt niet uit, maar je gaat als je het proces van heling en herstel doorloopt hoe dan ook afscheid nemen van relaties die meer leed dan liefde brengen. Als je gaat handelen vanuit je volwassen autonome zelf en voor je innerlijke kind gaat zorgen, zal je niet meer accepteren dat iemand op een respectloze manier met jou omgaat. Dat is simpelweg onmogelijk. Als de volwassene in jou aan het roer komt en aan het roer blijft, zal je emotioneel onbeschikbare partners en verslavende relaties niet meer toelaten in je leven. Die aantrekkingskracht kan nog wel enige tijd blijven, maar het is belangrijk om je te realiseren dat wanneer dit gebeurt deze aantrekkingskracht altijd voortkomt vanuit het beschadigde kindsdeel en dus niet vanuit je volwassen zelf.

Als je niet meer accepteert dat iemand op een manier met je omgaat die pijn doet, gaat het op een gegeven moment heel snel. Je neemt afscheid van die persoon, je blijft een tijdje alleen of je gaat opnieuw daten en zal er heel snel achter komen of die persoon voor jou geschikt is of niet. Of iemand jou op een fijne manier behandelt of niet, of iemand emotioneel beschikbaar is of niet. Je zal zien dat je dit al na een paar dates herkent. Een valkuil kan zijn om te snel met iemand naar bed te gaan, omdat er dan oxytocine door het brein wordt afgegeven. Dit hormoon versterkt de verbinding, maar ook de binding tussen jou en de ander, waardoor je beoordelingsvermogen vertroebelt en het moeilijk wordt om de realiteit te blijven zien zoals die is. uiteindelijk ga je relaties waar je blij van wordt omarmen, dat is een logisch gevolg van in contact staan en de regie geven aan het volwassen autonome zelf. Dan kies je niet meer voor binding en relaties die gebaseerd zijn op angst voor verlating of verbinding, maar voor relaties gebaseerd op vertrouwen en veiligheid, die horen bij ware verbinding. Je gaat van ‘binding’ naar het maken van ‘verbinding’. het is goed om die begrippen uit elkaar te houden. Binding betekent iemand aan je binden of gebonden zijn aan iemand anders. Dat voelt heel anders dan in verbinding zijn. Zowel met jezelf als met de ander. Binding ontstaat vanuit een strategie, vanuit een onecht zelf, niet vanuit het ware zelf. Niet vanuit liefde, zachtheid en kwetsbaarheid, maar meer vanuit angst, symbiose, versmelting en verstrengeling. het voelt onvrij. Terwijl verbinding wel vrij voelt; daarin ben je kwetsbaar, puur en zuiver. het komt vanuit wie je in essentie bent.

Relaties vanuit binding zijn relaties waarin je niet geheel jezelf kunt zijn, waarin je altijd op je tenen loopt of jezelf anders voor moet doen dan wie je daadwerkelijk bent. Je ervaart gevoelens van onvrede en onrust, en je bent niet helemaal op je gemak. Het kan ook zijn dat iemand aanvoelt als jouw rots in de branding, als jouw redder of dat je zelf de redder bent voor een ander. Een gedeelde overtuiging, zoals geloof, kan jullie ook aan elkaar binden. Of je overtuiging maakt deel uit van een perfect plaatje dat je voor je hebt. Dan ben je misschien met iemand vanuit een overtuiging, bijvoorbeeld een geloofsovertuiging. ook dan ben je bij elkaar vanuit een binding in plaats van een verbinding. Of je bent bij iemand vanuit een perfect plaatje, omdat je denkt dat het zo zou moeten. Die persoon is bij mij vanwege mijn financiële status, intelligentieniveau, aanzien of geloofsovertuiging.

Wil je graag weten wat de overige 14 fases zijn? Dan zijn er 3 opties:

Je schrijft je heel snel in voor de live workshop vrijdag 13 maart en hoopt dat 1 van de drie plekken voor jou is.

Je bestelt het boek van leed naar liefde

Of je kiest voor de digitale workshop:

De masterclass 15 fasen van herstel op video

Kies wat voor jou op dit moment het meest passend voelt.

Liefs,

Claudia Krumme

Relatieverslaving en Codependentie expert

Claudia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claudia-avatar

Claudia is ervaringsdeskundige. Ze is succesvol hersteld van verslavingen en helpt vrouwen met vergelijkbare problemen hun leven weer op orde te krijgen. Ze is geboren en opgegroeid  in Amsterdam. Al vanaf jonge leeftijd was ze geïnteresseerd in de drijfveren van de mens. Waarom doen we wat we doen?! En waarom doen we soms niet wat we eigenlijk diep van binnen zouden willen doen?! 

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat? Wil je niets meer missen?

Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Dat houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting…

Verder op mijn weblog...

X